Top nav

Terug naar overzicht
Cultuur & HR
Attentiebeleid

Centraal versus decentraal attentiebeleid: wat past bij jouw organisatie?

Door Mathilde Van Vaerenbergh
19 nov 2024

Het welzijn van je medewerkers speelt een cruciale rol in de groei van je organisatie. Een doordacht attentiebeleid is daarbij de sleutel tot succes. Maar hoe pak je dat aan? Wie bepaalt wie welke attenties ontvangt? Hoe wordt de bestelling geregeld, en wie volgt de levering en de facturen op? 

Er zijn verschillende manieren om dit te organiseren: Kies je voor een centraal of decentraal attentiebeleid, of toch een mix van beide? Deze keuze is voor veel organisaties een flinke uitdaging. Laten we daarom de voor- en nadelen van elk systeem grondig onder de loep nemen. Klaar om erin te duiken? Pak een kop koffie (of thee) en lees mee!

Centraal attentiebeleid: één team, één taak

Een centraal attentie- of beloningsbeleid houdt in dat alle beslissingen rondom waardering en attenties vanuit één centraal punt - meestal HR of senior management – worden genomen. Dit zorgt voor een gestroomlijnde en uniforme aanpak.

Dit systeem werkt uitstekend voor organisaties die hoog inzetten op consistentie en controle, en waarbij waardering zich vaak richt op traditionele geschenkmomenten, zoals het eindejaar of werkjubilea. 

Voordelen van een centraal attentiebeleid:

  • Uniformiteit: Geen Oh, kreeg jij een cadeau van 50 euro en ik van 20 euro?” situaties. Komaf met wildgroei en persoonlijke willekeur.
  • Efficiëntie: Alles wordt beheerd vanuit één punt, wat zorgt voor een gestroomlijnde, duidelijke en transparante aanpak.
  • Controle: Je behoudt het overzicht: wie krijgt wat, wanneer en waarom? Zo voorkom je chaos en onvoorziene situaties.

Maar… er kan ook een keerzijde aan dit systeem zitten. Het gevaar schuilt erin dat het onpersoonlijk aanvoelt - vooral in grote organisaties – doordat leidinggevenden minder flexibiliteit krijgen om in te spelen op specifieke moments that matter’ en voorkeuren. Medewerkers waarderen vaak net dat persoonlijke tintje dat hun directe leidinggevende toevoegt.

Decentraal attentiebeleid: flexibiliteit op z’n best

Bij een decentraal attentiebeleid ligt de uitvoering en verantwoordelijkheid voor het waarderen van medewerkers dieper in de organisatie. Dit geeft leidinggevenden de kans om nauwer betrokken te zijn bij het geven van attenties. Omdat zij goed op de hoogte zijn van wat er speelt in zowel het werk- als privéleven van hun teamleden, kunnen ze snel en op een persoonlijke manier inspelen op bijzondere momenten. Hierdoor worden attenties niet alleen waardevoller, maar krijgen ze ook een diepere betekenis.

Voordelen van een decentraal attentie- of beloningsbeleid:

  • Inspelen op bijzondere momenten: Denk aan een collega die net een dierbare heeft verloren, een zieke ouder verzorgt, of een uitzonderlijke inzet heeft getoond voor een belangrijk project. HR is vaak niet op de hoogte van deze situaties en zou deze waardevolle momenten ongewild kunnen missen, terwijl een attentie juist dan zoveel kan betekenen.
  • Persoonlijke voorkeuren respecteren: Managers kennen de persoonlijke voorkeuren, stijlen en smaken van hun teamleden beter. Zo geef je liever geen doos met koekjes aan een collega die net op dieet is, of waardeer je iemand die geen alcohol drinkt liever met een alcoholvrije optie. Ook culturele voorkeuren kunnen beter worden gerespecteerd, zoals een attentie tijdens Suikerfeest in plaats van met Pasen.
  • Verhoogde betrokkenheid: Leidinggevenden voelen zich persoonlijker betrokken bij het waarderen van hun teamleden, wat de onderlinge band versterkt. Dit maakt het waarderingsproces niet alleen efficiënter, maar ook meer betekenisvol voor zowel de gever als de ontvanger.

Decentralisatie brengt echter ook een risico met zich mee: inconsistente attenties en minder controle. Zo kan de ene manager een gulle gever zijn, terwijl een ander wat terughoudender is. Dit kan leiden tot ongelijke waardering tussen medewerkers en afdelingen, wat ongelijkheid en mogelijke frustraties kan veroorzaken.

Een hybride model: het beste van beide werelden

Soms wil je als organisatie niet kiezen tussen een centraal of decentraal attentiebeleid, en dat hoeft ook niet! Sterker nog, het ideale attentiebeleid combineert het beste van beide werelden. We noemen dit het hybride model’, dat de kracht van beide combineert.

HR kan verantwoordelijk zijn voor de centrale momenten – zoals eindejaar of een onboarding – waarbij uniformiteit en efficiëntie essentieel zijn. Tegelijkertijd kunnen teamleiders instaan voor meer persoonlijke of ad hoc momenten, zoals een verjaardag, een opkikkertje of het goed afronden van een belangrijk project. Zo bied je een mooie balans tussen uniformiteit én personalisatie.

Decentraal, centraal of hybride: in de praktijk

Bij Kadonation kiezen we voor een hybride aanpak. We hebben centrale richtlijnen voor waardering, maar geven teamleiders de vrijheid om dit persoonlijk in te vullen. 

Bij Odoo kiezen ze voor een gedecentraliseerd attentiebeleid. Teamleiders beslissen wanneer iemand extra waardering verdient.

Enkele zaken worden toch centraal geregeld:

  • Referral bonus: Dankzij aantrekkelijke bonussen voor nieuwe talenten, blijven ze (schaarse) talenten in de development-wereld aantrekken.
  • Performance bonus: Elke drie maanden ontvangt de best presterende salescollega van elk departement een bonus van 300 euro.

GroupM gaat voor een decentraal attentiebeleid via Kadonation Select, waarmee 200 teamleiders attenties uniform kunnen schenken.

  • GroupM focust op persoonlijke en professionele mijlpalen zoals Valentijn, werkjubilea en verhuizingen in plaats van traditionele feestdagen.
  • Ook centrale acties, zoals onboarding, blijven belangrijk: nieuwe medewerkers op proef krijgen bloembollen die uitgroeien tot klavertjes vier, en vaste krachten ontvangen een gepersonaliseerde chocoladereep met GroupM-logo.

Graag meer weten? Lees onze klantenverhalen.

Conclusie: wat past bij jouw organisatie?

Er is geen pasklaar antwoord op welk attentiebeleid ideaal is. Zowel centraal als decentraal – of een combinatie van beide – kan sterk bijdragen aan medewerkersbetrokkenheid en een positieve werksfeer, mits goed toegepast. De keuze hangt vooral af van je organisatiecultuur en ‑structuur.

Is jouw organisatie groot en verspreid over meerdere locaties? Dan kan een decentrale aanpak helpen om waardering persoonlijk te houden. Werk je met een kleiner, hecht team dat belang hecht aan consistentie? Dan werkt een centraal beleid met ruimte voor persoonlijke attenties misschien beter.

Een attentiebeleid moet dynamisch zijn en meegroeien met de organisatie om duurzaam succesvol te blijven. Duidelijke richtlijnen en training voor de verantwoordelijken zijn essentieel voor een consistente uitvoering. Een online geschenkplatform kan daarbij een belangrijke rol spelen. Hiermee houd je overzicht en controle, zelfs binnen een decentrale aanpak.

Kadonation Select
biedt de tools om je (de)centraal of hybride attentiebeleid efficiënt uit te voeren. Ontdek de mogelijkheden en maak waardering makkelijker en overzichtelijker.

White paper

Jouw gids voor een impactvol attentiebeleid.

Wil je meer halen uit je attentiebeleid en de kracht van waardering in jouw organisatie optimaal benutten? Download dan hieronder onze praktische whitepaper, boordevol verrassende inzichten, inspirerende voorbeelden en concrete suggesties om waardering strategisch in te zetten.
Download 'm hier!