Want uitpakken met impact, daar weten we alles van.
Met Kadonation zorgen we dat de waardering voor je medewerkers de grootst mogelijke impact heeft. Waardering is een woord met vele betekenissen en strekkingen; maar vandaag willen we het specifiek hebben over de hoge return die je krijgt van een uitgekiend attentiebeleid.
Om zo veel mogelijk impact te creëren, is het belangrijk om een strategie rond attenties uit te werken en betekenisvolle momenten of ‘moments that matter’ te identificeren. Een cadeaubeleid, attentiebeleid, beloningsbeleid, waarderingsbeleid, bedankbeleid, “den Excel”,… er bestaan talloze termen die in essentie allemaal hetzelfde beogen: een verzameling van richtlijnen en regels die bepalen hoe medewerkers cadeaus en andere vormen van waardering mogen geven en ontvangen.
Zo’n beleid voorkomt conflicten en ongepaste of ongelijkmatige behandeling binnen een organisatie en omvat vaak informatie over budgetten, gelegenheden en de aard van de waardering (zoals geschenken). Het is tevens een leidraad bij het waarborgen van de consistentie en professionaliteit binnen die waardering.
Een belangrijk onderdeel van je attentie- of beloningsbeleid is weten waarom en wanneer je medewerkers wil waarderen, omdat je zo die attentie betekenisvol en persoonlijk maakt. Ga bij de opstart van je attentiebeleid na op welke momenten je momenteel inzet. Zijn dat de pieken, of ben je er ook tijdens die dagen waarop het allemaal wat moeilijker gaat? Wie verdient een extra dosis erkenning? Die collega die schittert in succes, of degene die altijd een helpende hand uitsteekt?
Bij Kadonation zijn we al meer dan zeven jaar in de weer om hartverwarmende cadeaus bij de juiste persoon te krijgen. En vorig jaar deden we dat meer dan 300.000 keer voor meer dan 2.000 bedrijven. Daarom durven we te stellen dat we een goed beeld hebben van de gelegenheden die onontbeerlijk zijn om als organisatie “iets terug” te doen.
Die kennis was de aanleiding om ons eigen attentiebeleid eens kritisch onder de loep te nemen. Dat deed HR samen met collega’s uit andere teams. Zo waren we er zeker van dat we ook het perspectief van de ontvanger in rekening brachten.
Het proces naar een vernieuwd attentiebeleid is zeker geen sinecure. Binnen het opgegeven budget dienen er altijd keuzes gemaakt te worden en dat is niet altijd evident. Bovendien wensten we de ‘verworven’ momenten (en vaak dus verworven rechten) niet helemaal terug te schroeven. Aangezien we best trots zijn op ons nieuwe beleid, nemen we je er graag in mee. Want gatekeeping is helemaal passé!
De traditionele momenten
Vertrek je bij het selecteren van cadeaugelegenheden vanuit de klassieke jaarkalender, dan kom je vaak uit bij de traditionele, Christelijk geïnspireerde feestdagen die we allemaal kennen. Ze zijn intussen verankerd in onze cultuur en hoe je het ook draait of keert, je kan ze moeilijk volledig de rug toekeren. We houden (onbewust) graag vast aan tradities en hoewel een chocoladefiguurtje van Sinterklaas heel weinig verrassingseffect brengt, is het Sintgebeuren an sich wel een moment waar mensen iets (kleins) verwachten.
We besloten om deze momenten niet volledig te verwijderen uit ons beleid, maar vonden het wel belangrijk om te experimenteren met de invulling ervan. Zo kijken we bijvoorbeeld naar traktaties om te delen (in plaats van individuele attenties). Om inclusiever te zijn, kiezen we in het voorjaar resoluut voor een attentie die past bij ‘Lente’ in plaats van het label ‘Pasen’ te gebruiken.
Beperk je bij het bepalen van de attentiemomenten niet enkel op de kalender. Een mooie leidraad die zorgt voor het identificeren van (nieuwe) sleutelmomenten is immers de employee journey. Dankzij deze handige structuur doorloop je de ‘reis’ die een medewerker met je organisatie maakt. Cruciaal hierbij is om te denken vanuit het perspectief van de ontvanger, en niet vanuit het bedrijf.
Je kan ook nog een stuk verder denken. Wanneer je dat doet zullen verrassende, en daardoor nog meer betekenisvolle, momenten opduiken. Denk bijvoorbeeld aan een ‘terug naar het werk moment’ na een (langdurige) break (ziekte, ouderschapsverlof of vakantieperiode) of een moeilijker moment voor je medewerker wanneer een familielid in het ziekenhuis moet verblijven.
Hoe pakt Kadonation het aan?
Ons attentie- of beloningsbeleid wordt zowel centraal als decentraal ingevuld: sommige momenten worden georganiseerd vanuit HR, voor de meer persoonlijke momenten nemen de managers of team leads de leiding. Zij houden vinger aan de pols in het team en kennen hun collega’s het best om zowel het geschenk als de boodschap zo persoonlijk mogelijk te maken.
Professionele momenten
Bedrijfsverjaardag
Wat is een verjaardag zonder taart? Dit zegt eigenlijk al genoeg: bij Kadonation zijn we met tijd en stond wel fan van iets zoets. Daarom blazen we samen de kaarsjes uit op 30 november!
Werkverjaardag
Of je nu één of twaalf jaar bij je werkgever bent, een werkjubileum is en blijft een speciale dag. En dat vieren wij graag met een Kadonation Cadeaubon. En het leukste van dit alles? Het lezen van de talloze berichtjes die je collega’s bij die bon schrijven! De meeste organisaties waarderen enkel op de klassieke en grote mijlpalen van 5 – 10-15-… jaar, maar wij willen er graag elk jaar een feestje van maken.
Tip: wil je nog wat origineler uit de hoek komen? Wat dacht je van een traktaat na 100 – 500-1000 dagen in dienst?
End-Of-Year bedanking
Je kan het je wel inbeelden, maar met de winterperiode als hét cadeauseizoen bij uitstek, wordt het bij Kadonation gezellig druk tijdens de laatste maanden van het jaar. Als bedanking voor deze extra mile, geven we graag iets terug wanneer alle drukte voorbij is. Een pick-it-yourself cadeautje via Kadonation Smile bijvoorbeeld!
Spot award
Resultaten bereik je dan wel vaak met een team, ook individuele inspanningen willen we graag extra belonen. Door elke manager credits op ons geschenkplatform Kadonation Select toe te kennen, kunnen zij zelf een gepaste attentie voor hun teamleden voorzien. Want een cadeautje wanneer je het niet verwacht, dat zijn de allerbeste!
Uitzwaaien van een collega
Het uitwuiven van een medewerker is een speciaal orgelpunt voor elke betrokken partij. Daarom maken we dit moment graag uniek en wordt in samenwerking met de manager een fijn geschenk uitgekozen.
Lente en Sinterklaas/pakjesavond
Het begin van de lente wordt vaak gevierd met chocolade, net als het passeren van de goedheiligman tijdens de wintermaanden. En ook voor die gelegenheden schuimen we graag ons geschenkplatform af! En omdat we bij deze gebeurtenissen willen focussen op verbinding, plaatsen we een sharingbox op kantoor.
Persoonlijke momenten
Trouwen
Gaat een medewerker trouwen? Dan tonen we graag hoe blij we voor hem/haar zijn! Het moment is vaak een kers op de taart na vele (en vaak stressvolle) voorbereidingen, dus een extraatje vinden we onontbeerlijk. Samen met een Kadonation Cadeaubon, volgt er ook een (niet-)alcoholisch aperitief of een boeket aan huis.
Geboorte/adoptie
Geboorte en adoptie betekenen een grote verandering in het leven van een medewerker. Naast het vieren van een nieuw gezinslid, willen we als werkgever ook tonen dat het helemaal OK is dat deze gebeurtenis ook het leven van de ouder helemaal op z’n kop zet. Als extra naast de overhandiging van een Kadonation Cadeaubon en een fysiek geschenkje, starten we met de collega’s ook een groepscadeau voor het kersverse wonder!
De minder fijne momenten
Ballonnen blazen en confetti gooien bij een feestmoment is een stuk gemakkelijker dan als werkgever je emotionele aanwezigheid te tonen wanneer de situatie voor je collega er een stuk minder rooskleurig uitziet. En toch is het belangrijk, mogelijks zelfs nog belangrijker, om je medewerkers ook op deze minder fortuinlijke momenten te laten weten dat je er bent voor hen en dat je begrip hebt voor de situatie en de gevoelens die nu spelen. Daarom delen we graag hoe wij dit aanpakken.
Overlijden naaste
Rouwperiodes zijn een van de moeilijkste momenten om door te maken. Er bestaan geen regels bij het verwerken van verlies en daarom proberen we zo veel mogelijk te voelen naar wat op dat moment het juiste schouderklopje is. Of dat nu een kaartje, boeket of kaars, of nog iets helemaal anders is.
Hier is het belangrijk dat de team leads of managers de verantwoordelijkheid dragen. Ook al zijn we een kleine organisatie met korte communicatielijnen, de attentie moet op het juiste moment gegeven worden en niet enkele weken later.
Operatie/langdurige afwezigheid
Een operatie achter de rug of meer dan twee weken ziek? Soms zitten medewerkers met stress om zo snel mogelijk weer up and running te zijn, terwijl de beste zet eigenlijk rusten is. Daarom steken we al graag eens een woordzoeker bij een lekkere fruitmand; een vrolijke knipoog naar het nemen van een zenmoment.
De mee-met-onze-tijd-momenten
De traditionele cadeaumomenten breiden we graag uit met enkele speciallekes, waarmee je gerust ook jaar na jaar kan spelen. Want een attentiebeleid is uiteraard geen vast gegeven en kan perfect mee-evolueren met de wensen en noden van je medewerkers en de onderneming.
Verjaardag
Het vieren van een verjaardag is heel persoonlijk, en toch vergeten we vaak hoe blij we als kind waren om die speciale dag te vieren. Dat verrassingsmoment willen we graag terugbrengen, waardoor we een brievenbus-lekkernij naar de jarige sturen. Zelf te kiezen of ze het lekkers willen delen of niet!
Preboarding
Het contract werd getekend, de startdatum ligt in het verschiet en nu is het spannend afwachten. Soms zit er een hele tijd tussen het tekenmoment en de eerste dag, en die periode willen we graag overbruggen met een feestpakketje.
Onboarding
Wat staan we te popelen om het nieuwe talent in ons team te verwelkomen! Op de eerste dag zorgen we, naast een goodiebag, voor een snoeppot op je bureau: een traditie die we graag overnemen van onze noorderburen. Waarom? Iets lekkers zorgt meteen voor een leuke ijsbreker: collega’s hebben een reden om even bij de starter te passeren en de toon voor een aangename kennismaking is gezet!
Runner-up
Soms doorloopt een kandidaat het volledige sollicitatieproces maar blijkt er geen match made in heaven te zijn. Wie ook de stopknop indrukt: we appreciëren alle tijd die een sollicitant investeert om Kadonation te leren kennen. Dus doorloopt een sollicitant ons volledige proces maar wordt het niet de gehoopte uitkomst? Dan willen we hem/haar alsnog enorm bedanken met een zoet vergeet-me-nietje in de brievenbus. En wie weet, wat de toekomst brengt. De deur op een kier laten kan soms interessant blijken!
Verrassing
Ons interne feestcomité probeert vooral op emotioneel vlak een onvergetelijke indruk na te laten. Het team wordt geregeld in de watten gelegd en de ideeënpot is nog rijkelijk gevuld. En de leukste gesprekken? Die beginnen vaak met “weet je nog”…
Belevenisbudget
Naast initiatieven door HR of het feestcomité, kan ook elke team lead of manager een budget inzetten voor zijn of haar team. Dat schept de ruimte en vrijheid om een teamgericht moment te organiseren, zoals een gezellige lunch!
Terug van lang weggeweest
Heb je een nieuw gezinslid verwelkomd en ben je er even tussenuit geweest, of keer je terug van een lange reis? Die eerste dag na een lange break zorgt soms voor gelijkaardige kriebels als bij de onboarding. Dus nemen we die spanning graag wat weg door je te verwelkomen met een versierd bureau! En dan ben je meteen zeker van een vrije plaats op kantoor, altijd handig.
Wellbeing
Ligt de eindejaarsperiode in het vooruitzicht, dan start voor ons team ook de drukste periode van het jaar. Om met een fris hoofd te kunnen beginnen aan die rollercoaster, lassen we graag een zenmoment in: samen tot rust komen met yoga en vervolgens knallen we er na een lekker ontbijt en massage weer tegenaan!
Spontane momenten
Niet alle momenten hoeven geïnitieerd te worden vanuit een attentiebeleid. Zo werden alle vrouwen vanuit de directie verrast met een plantje op Wereldvrouwendag. De ene collega brengt courgettes mee van eigen kweek en de andere probeert een nieuw koekjesrecept uit en zoekt proevers. Lekker warm buiten? Misschien is de ijskar wel in de buurt… Of we zetten samen de Gentse (winter)Feesten in! En die skireis, die was ook eentje uit de duizenden. Je merkt het wel: er zijn geen grenzen aan spontaniteit.
Hopelijk kunnen we jou en je organisatie inspireren met hoe wij bij Kadonation ons attentiebeleid invullen. We zijn ervan overtuigd dat een doordacht beleid bijdraagt aan een positief imago van het bedrijf, maar ook de interne relaties versterkt, wat op lange termijn de sleutel is naar duurzaam succes!
TIP: heb je een attentiebeleid waar je trots op bent, deel het dan in je vacatures. Meteen een pluspunt op je employer branding-barometer!
Wist je dat Kadonation Select je volledig ontzorgt van de rompslomp die personeels- en relatiegeschenken met zich meebrengen? En dat dit ook nog eens gratis kan? Test het hier en oordeel zelf!
Bestelhoeveelheid
Minimale bestelhoeveelheid: