Top nav

Terug naar overzicht
Cultuur & HR
Attentiebeleid

Moments that matter; een impactvol attentiebeleid waarin iedereen meetelt.

Door Silke
04 dec 2023

Een bedrijf zonder doordacht attentie- of beloningsbeleid is als een dag zonder eten: je overleeft het hoogstwaarschijnlijk wel, maar niemand wordt er gelukkig van.

Een attentie-watte-beleid?

Een attentie‑, waarderings- of cadeaubeleid is onmisbaar voor elke organisatie met een oog voor mensen. Het is een draaiboek om iedere medewerker te erkennen op bepaalde momenten in zijn of haar professionele en privé-leven. In dat beleid worden de criteria en richtlijnen voor het geven van attenties beschreven.

Het doel? De motivatie, betrokkenheid en tevredenheid van je medewerkers vergroten op een duidelijke manier die bovendien persoonlijk en uniform is. Dat laatste is enorm belangrijk: je wil natuurlijk vermijden dat Jan uit marketing een cadeau krijgt voor die uitzonderlijke prestatie, en Sofie van IT niet…

Enkele cijfers…

In elke organisatie is er wel een (soort van) attentie- of beloningsbeleid; alleen is er dan de vraag hoe je dit eenvoudig, effectief en met de grootste impact uitrolt in je bedrijf.

De yay’s van een effectief attentiebeleid

Een attentie- of beloningsbeleid maak je niet in 1 – 23. Je wil er een maken dat doordacht, op maat én consistent is. We geven je graag 9 yay’s mee voor een doeltreffend attentiebeleid.

YAY

  1. Luister naar je medewerkers. Wat zijn hun verwachtingen en voorkeuren? Door hier inzicht in te krijgen, sla je geen flater met ongepaste waardering omwille van geloof of dieet.
  2. Hou het luisteren niet bij die ene keer: evalueer en pas je attentiebeleid met regelmaat aan op basis van de respons die je krijgt.
  3. Transparantie is key: zorg dat je beleid duidelijk gecommuniceerd wordt in de hele organisatie om incoherentie te vermijden en verwachtingen duidelijk te stellen. Extra tip: communiceer je attentiebeleid ook in je vacatures!
  4. Stimuleer inclusie & uniformiteit en beloon iedereen naar dezelfde maatstaf.
  5. Attenties zet je in om je waardering te tonen voor prestaties, inzet of mijlpalen (zowel persoonlijk als professioneel): door dit in het achterhoofd te houden, kies je vanzelf de moments that matter die passen binnen je bedrijfscultuur.
  6. Hou de voorspelbaarheid ver weg en varieer voldoende voor een blijvend verrassingseffect.
  7. Elke medewerker is anders. Doe moeite om je attentie te personaliseren en scoor extra punten.
  8. Decentraliseer je attentiebeleid en betrek je teamleiders mee bij de uitvoering van je draaiboek.
  9. Maak je attentie- of beloningsbeleid fiscaal vriendelijk voor je bedrijf én voor je medewerkers.

En vergeet niet, een schouderklopje of openlijke bedanking laat je medewerker groeien en kost je niets.

Moments that matter

Onderzoek toont aan dat 7 op 10 medewerkers gelukkig worden van een attentie van hun werkgever. Het hoeft niet steeds een groot cadeau te zijn; het warme gevoel zit m voornamelijk in de erkenning van het moment. Vergeet je persoonlijke boodschap niet!

Wat zijn de moments that matter?

  • De klassieke feestdagen: 7 op de 10 medewerkers ontvangt een eindejaarsgeschenk van de werkgever, maar ook attenties bij Sinterklaas of Pasen zijn populair. Let op: het is mogelijk dat niet alle medewerkers deze feestdagen vieren.
  • (Werk)verjaardag: deze dagen zijn net dat tikkeltje specialer dan een doodgewone werkdag.
  • Een geschenk op de eerste werkdag of tijdens de onboardingperiode maakt nieuwe medewerkers extra overtuigd dat ze de juiste keuze hebben gemaakt. Maar ook de eventuele offboarding maak je best speciaal voor je ambassadeurs.
  • Persoonlijke en werkgerelateerde mijlpalen: van samenwonen en trouwen, geboorte of adoptie tot een promotie op het werk of een sterk jaarresultaat; als werkgever mag je zeker tonen dat je op die grote momenten meeviert.
  • Mag het eens iets anders zijn? Wees ook attent op atypische momenten. Met een terug naar het werk”-attentie na de zomer bijvoorbeeld, of op de bedrijfsverjaardag. Maar ook bij een langdurige afwezigheid of als steun bij een moeilijke periode.
Ook Jan De Nul vierde “terug-naar-het-werk” met een grootschalige smoothie-actie in samenwerking met Kadonation.

Decentralisatie voor maximale impact

Hanteer je een gedecentraliseerd attentiebeleid, dan worden de centraal bepaalde richtlijnen in de praktijk gebracht door de teamleiders. Je creëert hierdoor maximale impact en dankzij die betrokken teamleiders hou je vinger aan de pols. Zij weten namelijk als de beste wat er speelt in hun team en wat eventuele voorkeuren, stijlen en smaken van je medewerkers zijn.

Wil je je attentiebeleid in de hand houden en tegelijkertijd maximale impact creëren op een persoonlijke én efficiënte manier?

Gebruik dan het intuïtief geschenkplatform Kadonation Select als echo van je attentiebeleid.

Want op Kadonation Select…

  • Stel je je momenten en budgetten in voor de teamleiders.
  • Kan jij als manager geschenken uit een curated aanbod pre-selecteren.
  • Stel je goedkeuringsflows in zodat je met enkele klikken het hele proces bewaakt.

  • Bekijk je heel gemakkelijk de uitgaven per departement/​vestiging.

  • Koppel je in alle veiligheid je HR-tools voor kortere en geautomatiseerde bestelflows.

Gluren bij de buren: een geslaagd én gedecentraliseerd attentiebeleid zoals bij GroupM

GroupM, het grote mediabureau met vestigingen in Eindhoven, Sittard en Amsterdam, telt meer dan 1000 werknemers. De medewerkers behoorden in het verleden niet standaard tot de grote groep: er waren stappen nodig om de onafhankelijke entiteiten en labels tot één GroupM te maken.

Deze samensmelting was het perfecte moment om hun moments that matter” opnieuw te bekijken. HR miste controle over de praktische uitvoering van het attentiebeleid, alsook was dit beleid niet uniform over de entiteiten heen. De administratie bleek voor elke schakel in dit proces bijzonder tijdrovend. Tijd voor een oplossing, en die vonden ze bij Kadonation Select.

Hun omvattend attentiebeleid werd gedecentraliseerd naar de meer dan 200 teamleiders. De blauwdruk van dit beleid is terug te vinden op het platform en is gelinkt met hun HR-tool AFAS: de twee werken naadloos samen.

In enkele kliks kunnen de meer dan 200 gebruikers het juiste geschenk bestellen. Ze hoeven zich niets aan te trekken van de geautomatiseerde flows, bijvoorbeeld bij de (werk)verjaardagen. En als kers op de taart helpt Kadonation Select om een branded onboardingsgeschenk te voorzien voor elke starter.

Het resultaat? Een uniform en persoonlijk attentiebeleid, gedecentraliseerd bij de teamleiders, terwijl HR de touwtjes in handen houdt. 

Geven wordt leuk. Eindelijk. 

Aan het popelen om van geven een gemak te maken? 
We nemen het je niet kwalijk.