Terug naar overzicht
Fiscaliteit
Cultuur & HR

Een fiscaal en sociaal gunstig personeelsgeschenk in België in 2024

Door Mathilde Van Vaerenbergh
18 mrt 2024

Meer en meer organisaties nemen initiatieven om hun aantrekkelijkheid als werkgever te verbeteren. Personeelsgeschenken bieden een ideale mogelijkheid om de lonen van werknemers te optimaliseren. Deze blog geeft jou een overzicht van de mogelijkheden en schetst ook het wettelijk kader waarin dit kan gebeuren.

Personeelsgeschenk

Er zijn verschillende gelegenheden waarop een geschenk mag gegeven worden die fiscaal en sociaal gunstig zijn voor jou als werkgever én voor jouw medewerker. De geschenken zijn vrij van belastingen (voor zowel de werkgever als werknemer) tot een bepaald bedrag.

1. Sinterklaas, Kerstmis, eindejaar & verjaardag

Voor deze gelegenheden mag er per jaar en per werknemer 40 euro incl. BTW geschonken worden (in totaal 40 euro, dus niet 40 euro per gelegenheid). Dit bedrag is 100% aftrekbaar voor de werkgever en volledig vrijgesteld voor de werknemer, zowel fiscaal als sociaal (enkel cadeaus voor verjaardagen zijn niet vrijgesteld van Rsz-bijdragen). Het bedrag van 40 euro kan nogmaals verhoogd worden met 40 euro, per kind ten laste. Daarnaast kan de BTW gerecupereerd worden als de waarde van de geschenken onder 50 euro excl. BTW ligt.

Opgelet: om aftrekbaar te zijn moet het gaan over een collectief geschenk: alle werknemers moeten dus een geschenk krijgen voor deze gelegenheid.

2. Huwelijk & wettelijk samenwonen

In het geval een werknemer trouwt of wettelijk gaat samenwonen, mag de werkgever een cadeau geven tot 245 euro incl. BTW. Dit bedrag is zowel voor de werkgever als werknemer vrijgesteld van belastingen.

Opgelet: de BTW op geschenken naar aanleiding van een huwelijk of wettelijk samenwonen is niet recupereerbaar. 

3. Anciënniteit

Er zijn twee momenten in een loopbaan van een werknemer, waarop een vrijgestelde anciënniteitspremie mag geschonken worden:

  • Bij 25 jaar in dienst (max één keer de bruto maandwedde incl. BTW van de werknemer, of max één keer de gemiddelde bruto maandwedde incl. BTW in de onderneming).
  • Bij 35 jaar in dienst (max twee keer de bruto maandwedde incl. BTW van de werknemer, of max twee keer de gemiddelde bruto maandwedde incl. BTW in de onderneming)

Opgelet: de anciënniteitspremie is vrijgesteld van Rsz-bijdragen, maar is geen aftrekbare kost voor de werkgever. Daarnaast is de BTW op deze geschenken niet terug te vorderen. 

4. Pensioen & brugpensioen

Bij pensionering van een werknemer mag er tot 40 euro incl. BTW per volledig dienstjaar een cadeau gegeven worden. Er is wel een minimum van 120 euro incl. BTW en een maximum van 1.000 euro incl. BTW

Geschenken voor pensionering zijn tot 1.000 euro incl. BTW vrijgesteld van Rsz-bijdragen. Voor de belastingen is hier geen maximumbedrag bepaald, zolang het 40 euro incl. BTW per dienstjaar is. Daarnaast is de BTW op deze geschenken niet terug te vorderen.

5. Geboorte en andere bijzondere gelegenheden

Bij speciale gelegenheden, zoals de verjaardag van het bedrijf of de geboorte van een kindje van een werknemer mag er ook een geschenk gegeven worden. Het moet hierbij gaan om een geringe waarde’ (max 50 euro incl. BTW).

Dit bedrag is vrijgesteld voor de werknemer, maar niet voor de werkgever. Indien de aankoopwaarde van het geschenk minder dan 50 euro is, kan de BTW volledig gerecupereerd worden.

6. Officiële eervolle onderscheiding

Een eervolle onderscheiding komt niet vaak voor. Het gaat hier over een eervolle onderscheiding die buiten de onderneming wordt uitgereikt.

Voorbeelden zijn: een ereteken of ridderorde, een decoratie, een laureaat van de arbeid …
Een geschenk voor een officiële eervolle onderscheiding mag maximaal 120 euro incl. BTW bedragen.

Wettelijk kader: samenvatting

Er zijn verschillende gelegenheden waarop een geschenk mag gegeven worden die fiscaal en sociaal gunstig zijn voor jou als werkgever én voor jouw medewerker.

GeschenkgelegenheidFiscaliteit werkgeverFiscaliteit werknemer
Eindejaar, Kerstmis & Sinterklaas100% aftrekbaar tot € 40 per werknemer per jaar


Extra: € 40 per kind ten laste
100% tot € 40 per jaar
Extra: € 40 per kind ten laste
Verjaardag of patroonfeest100% aftrekbaar tot
40 per werknemer per jaar 


Fiscaal aftrekbaar
Niet vrijgesteld van RSZ-bijdragen
100% tot € 40 per jaar
Fiscaal vrijgesteld
Niet vrijgesteld van RSZ-bijdragen
Huwelijk of wettelijk samenwonen100% aftrekbaar tot
245 per werknemer per jaar
100% tot € 245 per jaar
25 jaar anciënniteitTot maximaal 1x bruto maandwedde


Niet fiscaal aftrekbaar
Vrijgesteld van RSZ-bijdragen
100% tot maximaal 1 x bruto maandwedde
35 jaar anciënniteitTot maximaal 2x bruto maandwedde


Niet fiscaal aftrekbaar
Vrijgesteld van RSZ-bijdragen
100% tot maximaal 2 x bruto maandwedde
Pensioen of brugpensioen100% aftrekbaar tot
40 per dienstjaar


Min. € 120
Max. € 1000
100% tot € 40 per dienstjaar


Min. € 120
Max. € 1000
Bijzondere gebeurtenissen (vb. geboorte)-

Niet fiscaal aftrekbaar

100% tot € 50
Officiële eervolle onderscheiding100% aftrekbaar tot
120 per werknemer per jaar
100% tot € 120 per jaar

Opgelet: alle bedragen zijn inclusief BTW.

Voorbeeld

Een medewerker gaat wettelijk samenwonen in 2024 en heeft twee kinderen ten laste.

De werkgever heeft besloten voor volgende gelegenheden een geschenk te geven: Sinterklaas, eindejaar, huwelijk of wettelijk samenwonen en Kerstmis. Het maximale bedrag dat de werkgever mag geven, om vrijgesteld te blijven:

  • 245 euro voor het wettelijk samenwonen
  • 40 euro + 80 euro (240 euro voor kinderen ten laste) = 120 euro in totaal voor Sinterklaas, eindejaar en Kerstmis.

Totaal: 365 euro aan geschenken in 2024, aftrekbaar voor de werkgever en vrijgesteld voor de werknemer. 

Geschenken

Tastbare geschenken

Bouw betere relaties uit met leuke geschenken voor elke gelegenheid. Houdt je werknemer van geurige bloemen, heerlijke chocolade of een sharing basket? Dan weet je wat te kiezen.

Extra punten scoren kan door het geschenk of de verpakking te personaliseren. Zo zullen de ontvangers zich altijd herinneren van wie ze het geschenk gekregen hebben. En een boodschap toevoegen om een medewerker te bedanken, te feliciteren of een hart onder de riem te steken; maakt je cadeau natuurlijk extra uniek.

Geschenkcheques

Voor iedereen een persoonlijk cadeau geven is vaak onbegonnen werk. En toch is het mogelijk. Meer en meer bedrijven geven immers geschenkcheques of cadeaubonnen waarmee de werknemers zelf hun geschenk kiezen bij partners van de uitgevers van deze geschenkcheques. Bovendien heeft het geven van een geschenkcheque nog een voordeel, er is immers geen BTW op verschuldigd. Mede hierdoor en door de vrije keuze door de werknemer stijgt de geschenkcheque jaar na jaar in populariteit.

Heel wat retailers bieden geschenkcheques aan. Het nadeel hierbij is dat de cadeaubonnen vaak beperkt geldig zijn en dat je als gever opnieuw een cadeaukeuze maakt in de plaats van de ontvanger. Om dit te vermijden kan je terecht bij uitgevers als Sodexo, Edenred, Monizze en Kadonation. 

Deze bedrijven bieden geschenkcheques aan die inwisselbaar zijn bij een waaier van aangesloten partners zodat er voor elke medewerker voldoende keuze is om zijn/​haar geschenkcheque te gaan besteden. Zo kiezen alle ontvangers dan toch helemaal hun eigen cadeau.

Kadonation geschenken

Bij Kadonation gaan we nog een paar stappen verder. Enerzijds bieden we tal van tastbare geschenken aan: brownies, drank, bloemen, taart, geschenkmanden, … We hebben voor ieder wat wils.

Anderzijds hebben we de Kadonation Cadeaubon, die gecumuleerd of gesplitst gebruikt kan worden en inwisselbaar is bij meer dan 90 populaire winkels (zoals Decathlon, Bol​.com, AS Adventure, Coolblue, Zalando, ZEB, Torfs, Standaard Boekhandel…) en goede doelen.

Bovendien is de cadeaubon verregaand personaliseerbaar met de naam van de ontvanger, een persoonlijke boodschap en op maat gemaakt van jouw bedrijf met logo of zelfs in jouw corporate design. Ook onze tastbare geschenken kunnen gepersonaliseerd worden met logo en/​of een persoonlijke boodschap.

Daarbovenop bieden we het ultieme keuzeconcept aan: Kadonation Smile. Hiermee geef je keuzevrijheid in alle eenvoud. Samen stellen we een geschenkaanbod samen dat past bij je budget. De ontvanger kiest daarna discreet zijn of haar droomgeschenk op een geschenkwebsite die helemaal gepersonaliseerd is met je logo, bedrijfskleuren én persoonlijke boodschappen.

Uiteraard voldoen onze geschenken aan alle voorwaarden om te genieten van het gunstig wettelijk kader zoals in deze blog beschreven werd.

Kadonation Select

Naast de Kadonation geschenken, hebben we ook een alles-in-één-geschenkplatform ontwikkeld voor mensgerichte bedrijven: Kadonation Select. 

Met ons intuïtief platform schenk je honderden geschenken in minuten, in plaats van uren. Boost je sales & loyaliteit door iedereen te betrekken. En automatiseer je het geschenk- en beloningsbeleid op automatische piloot.

Ontdek Kadonation Select

Alle wettelijke bepalingen graag in een handig overzicht?