Terug naar overzicht
Geschenkinspiratie

Hoeveel geef je je medewerker voor eindejaar, verjaardag, afscheid, huwelijk, .… ?

Door Isabel
04 jan 2023

Een huwelijk, verjaardag, afscheid, geboorte van een kind,… Het zijn stuk voor stuk momenten waarop je je werknemer graag een waardevol cadeau geeft. Maar welk budget trek je hiervoor uit? Om je die vraag te helpen beantwoorden, doken wij in onze eigen data*. Met Kadonation schonken bedrijven namelijk al 150.000 personeelsgeschenken. De belangrijkste inzichten ontdek je in deze blog.

Eindejaar

Volgens ons onderzoek bij 2000 Belgische en Nederlandse loontrekkenden**, blijkt dat bedrijven voornamelijk in december hun werknemers trakteren op een extraatje. Medewerkers verwachten in die periode ook het vaakst een cadeau. Het is niet gemakkelijk om als bedrijf elk jaar opnieuw origineel uit de hoek te komen, dus daarom helpen we je graag een handje.

Het gemiddeld bedrag per werknemer voor een eindejaarsgeschenk bedraagt 45 euro.
Cash is niet het meest fiscaalvoordelige geschenk (noch voor de werkgever, noch voor de ontvanger). Kies daarom voor de Kadonation Cadeaubon: die schenkt keuzevrijheid en wordt daardoor heel positief onthaald. In de eindejaarsperiode kan je ook kiezen voor mooie fysieke geschenken van hoge kwaliteit. Of ga voor een combinatie van de twee!

bon + mini gift

Werkverjaardag

Weet jij nog op welke dag je bij je huidige bedrijf begon? Weinigen herinneren zich nog de exacte datum van hun werkverjaardag, wat het des te leuker maakt om iemand ermee te verrassen. Met een mooi boeket bloemen bijvoorbeeld, of een lekker stuk chocolade. Of ga voor de Kadonation Cadeaubon en schenk keuzevrijheid in een doosje. Het gemiddelde budget ligt rond de 150 euro, maar is sterk afhankelijk van het aantal dienstjaren.

Bang om iemand te vergeten op deze grote dag? Op ons geschenkplatform Kadonation Select koppel je heel eenvoudig je werknemersbestand. Even synchroniseren en klaar: een (werk)verjaardag vergeten is verleden tijd.

Verjaardag

Veel bedrijven geven hun werknemers standaard een presentje op hun verjaardag. Bij kleine ondernemingen wordt dit vaak à la minute geregeld, terwijl bij andere organisaties het cadeaubeleid en ‑bedrag elk jaar strikt worden vastgelegd. Al is dat zeker niet overal zo. Vier op de tien werknemers ontvangen graag een cadeau op deze hoogst persoonlijke dag, maar slechts één op de tien ontvangt ook effectief een presentje.

Een verjaardagscadeautje wordt door je medewerkers enorm geapprecieerd, zeker wanneer er een persoonlijke (video)boodschap bij zit van collega’s. Ben je er nog niet aan uit welk bedrag je hieraan besteedt? Fysieke geschenken of geschenkbonnen voor een verjaardag hebben een gemiddelde waarde van 70 euro.

verjaardag

Afscheid collega

Een medewerker uitwuiven kan om verschillende redenen gebeuren; daar heb je als werkgever niet altijd controle over. De essentie is om deze gebeurtenis op een positieve manier te beleven. Het gevoel waarmee je werknemer vertrekt, is iets wat je wél kan beïnvloeden, dus zet daar volop op in. Vaarwel zeggen aan een toekomstige ambassadeur, is de kernboodschap.

Zorg voor een bedanking en mooi afscheid na het exitgesprek. Voor elke ex-medewerker is dit meer dan waardevol, maar je boodschap heeft nog meer impact wanneer ze gepersonaliseerd is. Zeker wanneer je collega op pensioen gaat. Een cadeau dat de moeite waard is, is het minste wat je kan doen om je medewerker te bedanken voor alle inzet.

Welk budget stel je nu het best voorop? Bij een collega die het bedrijf verlaat, wordt gemiddeld 92 euro voorzien. Bij een pensioen mag het wel wat meer zijn: volgens ons intern onderzoek bedraagt het budget hier​140 euro.
​En uiteraard loont het ook hier om naast het (al dan niet fysieke) geschenk een gepast woordje te voorzien.

wenskaarten

Referral

Je eigen werknemers zijn de beste ambassadeurs voor het bedrijf. In volle War for Talent geldt dat meer dan ooit. Zijn je medewerkers gelukkig, dan wordt hun netwerk ook een bron aan potentiële rekruten. Dit is een win-win voor beide partijen: jij spendeert minder tijd aan je rekrutering en de medewerkers kunnen écht een impact maken op de groei van hun bedrijf.

Een bonus van gemiddeld 165 euro is een mooie incentive voor je collega’s om hun getalenteerde vrienden en familie warm te maken voor je bedrijf . Nog een extra tip: vermijd belastingen op deze bonus en schenk je ambassadeur het volledige bedrag door te gaan voor een Kadonation Cadeaubon. De keuzevrijheid geef je er bovenop.

onboarding

Ziekte of verlies

Het leven is helaas niet enkel rozengeur en maneschijn. Ook op moeilijkere momenten wil je je collega’s tonen dat je er voor hen bent. Je hoeft daarvoor niet uit te pakken met een extravagant geschenk of groots gebaar. Een persoonlijke boodschap of wenskaart is al heel veel waard.

Gemiddeld gezien wordt 22 euro besteed
door de werkgever om iemand sterkte te wensen. Maar in deze situatie is het nog belangrijker om stil te staan bij de gebeurtenis zelf. Vraag op gepaste momenten hoe het met de medewerker gaat en neem tijd voor een gesprek indien hij of zij dat wil.

Geboorte of adoptie

Hoera, nieuw leven! De geboorte of adoptie van een baby zorgt voor grote veranderingen in het leven van je werknemer. De medewerker zal wellicht even afwezig zijn en moet het zonder zijn collega’s stellen. Een kaartje en/​of geschenk is een mooi gebaar en doet de kersverse ouder veel deugd. Werkgevers besteden gemiddeld 60 euro aan deze attentie.

Deelde de ouder een geboortelijst? Dan kan je als bedrijf kiezen om daar iets uit te kiezen. Wil je dat liever niet of zijn de keuzes beperkt, dan kan je ook gaan voor een centje op de bankrekening of een Kadonation Cadeaubon. Die laatste is tenslotte levenslang geldig en kan worden ingezet op elk moment. Bovendien vindt elke persoon zeker iets leuks bij de meer dan 80 Kadopartners.

Huwelijk

Het huwelijk is een belangrijk moment in het leven van je medewerker en laat je dus best niet zomaar passeren. Een geschenk of blijk van waardering is zeker op zijn plaats. Interpreteer het begrip huwelijk” overigens niet te nauw: ook wettelijk samenwonen is voor veel koppels een grote sprong en kan je meenemen in je waarderingsbeleid.

Wat geef je aan een medewerker die gaat trouwen? Volgens ons intern onderzoek spenderen bedrijven gemiddeld zo’n 77 euro aan hun huwende medewerker. Kies voor keuzevrijheid en ga voor een gepersonaliseerde Kadonation cadeaubon, geldig bij verschillende partners. Zo kan het koppel in de wittebroodsweken samen beslissen waaraan ze het geld uitgeven. Of je gaat voor een fysiek geschenk dat bijblijft. Vergeet niet om een kaartje aan het echtpaar te bezorgen, want dat zal zeker pronken op de kast!

Dat er redenen genoeg zijn om iemand te waarderen, is wel duidelijk. Met deze uitgebreide gids weet je meteen wat de gangbare budgetten zijn binnen Belgische en Nederlandse ondernemingen. Uiteraard zijn deze getallen slechts indicaties, dus kijk vooral wat haalbaar is binnen jouw bedrijf.

Vraag je je af op welke momenten je medewerkers nu zélf het liefst gewaardeerd worden? Dat lees je in onze gratis whitepaper.

Waarderen wordt kinderspel met Kadonation Select: tot gauw op ons platform?

*Eigen analyses op basis van meer dan 150.000 verkochte geschenken
**Onderzoek uitgevoerd door InSites Consulting bij 2000 medewerkers in België en Nederland, februari 2021.

Geven wordt leuk. Eindelijk. 

Aan het popelen om van geven een gemak te maken? 
We nemen het je niet kwalijk.