Terug naar overzicht
Fiscaliteit
Cultuur & HR

Een fiscaal en sociaal gunstig relatiegeschenk in België in 2024.

Door Mathilde Van Vaerenbergh
19 mrt 2024

Relatiegeschenken

Net als je werknemers, verdienen zowel je bestaande zakenrelaties als potentiële relaties de nodige aandacht en waardering. Maar soms schieten woorden tekort om je appreciatie te uiten en dan is een relatiegeschenk een meer dan welgekomen oplossing. Let op, want het ene geschenk is het andere niet. Denk daarom goed na over de boodschap die je wil uitdragen en kies op basis daarvan een gepast geschenk. 

Wie het slim speelt, kan ook fiscaal profijt doen. Want onder een aantal voorwaarden zijn relatiegeschenken fiscaal aftrekbaar en dit zowel voor de BTW als voor de directe belastingen.

Algemene regel

Geschenken voor zakenrelaties zijn:

  • 50% fiscaal aftrekbaar als beroepskost
  • Tot een bedrag van 250 euro per begunstigde/​per jaar

Inkomstenbelasting

Een groter bedrag dan wat de algemene regel voorschrijft mag, maar dan moet de fiscale fiche 281.50 ingevuld worden op naam van de ontvanger én met vermelding van de waarde van het geschenk.

  • Voordeel: indien de gever van de relatiegeschenken een fiscale fiche invult, stijgt de aftrekbaarheid naar 100%.
  • Nadeel: indien de fiscale fiche wordt ingevuld, zal de ontvanger hierop belast worden in de inkomstenbelasting. het geschenk wordt hierdoor namelijk gezien als een voordeel alle aard, niet echt een klantvriendelijke optie dus.
  • Kanttekening: indien je geschenken geeft aan relaties tijdens een zakenreis in het buitenland, zijn deze relatiegeschenken voor 100% aftrekbaar, ongeacht in welk land de geschenken gekocht werden.

BTW

De aftrekbaarheid van de BTW is afhankelijk van de aankoopwaarde van het geschenk:

  • Bij geschenken minder dan 50 euro (excl. BTW) mag de BTW volledig teruggevorderd worden. Dit bedrag wordt bekeken per geschenk, per relatie en per kalenderjaar.
  • Bij geschenken met een aankoopwaarde tussen 50 euro en 250 euro (excl. BTW) is de BTW niet aftrekbaar. Het geschenk is wel voor 50% fiscaal aftrekbaar.
  • Bij geschenken van meer dan 250 euro is de BTW niet aftrekbaar en ook niet fiscaal aftrekbaar zonder fiscale fiche.

Opgelet: BTW is niet aftrekbaar indien je meer dan 1 geschenk aan dezelfde zakenrelatie geeft per jaar. BTW op tabak of geestrijke dranken vanaf een alcoholpercentage van 22% is nooit aftrekbaar. De BTW op bier, wijn, porto, cava en champagne is wel aftrekbaar.

Geschenken

Tastbare geschenken

Bouw betere relaties uit met leuke geschenken voor elke gelegenheid. Houdt je zakenrelatie van geurige bloemen, heerlijke chocolade of een sharing basket? Dan weet je wat te kiezen.

Extra punten scoren kan door het geschenk of de verpakking te personaliseren. Zo zullen de ontvangers zich altijd herinneren van wie ze het geschenk gekregen hebben. En een boodschap toevoegen om een zakenrelatie te bedanken, te feliciteren of een hart onder de riem te steken; maakt je cadeau natuurlijk extra uniek.

Geschenkcheques

Voor iedereen een persoonlijk cadeau geven is vaak onbegonnen werk. En toch is het mogelijk. Meer en meer bedrijven geven immers geschenkcheques of cadeaubonnen waarmee de zakenrelaties zelf hun geschenk kiezen bij partners van de uitgevers van deze geschenkcheques. Bovendien heeft het geven van een geschenkcheque nog een voordeel, er is immers geen BTW op verschuldigd. Mede hierdoor en door de vrije keuze door de zakenrelatie stijgt de geschenkcheque jaar na jaar in populariteit.

Heel wat retailers bieden geschenkcheques aan. Het nadeel hierbij is dat de cadeaubonnen vaak beperkt geldig zijn en dat je als gever opnieuw een cadeaukeuze maakt in de plaats van de ontvanger. Om dit te vermijden kan je terecht bij uitgevers als Sodexo, Edenred, Monizze en Kadonation.

Deze bedrijven bieden geschenkcheques aan die inwisselbaar zijn bij een waaier van aangesloten partners zodat er voor elke medewerker/​zakenrelatie voldoende keuze is om zijn/​haar geschenkcheque te gaan besteden. Zo kiezen alle ontvangers dan toch helemaal hun eigen cadeau.

Kadonation geschenken

Bij Kadonation gaan we nog een paar stappen verder. Enerzijds bieden we tal van tastbare geschenken aan: brownies, drank, bloemen, taart, geschenkmanden, … We hebben voor ieder wat wils.

Anderzijds hebben we de Kadonation Cadeaubon, die gecumuleerd of gesplitst gebruikt kan worden en inwisselbaar is bij meer dan 90 populaire winkels (zoals Decathlon, Bol​.com, AS Adventure, Coolblue, Zalando, ZEB, Torfs, Standaard Boekhandel…) en goede doelen.

Bovendien is de cadeaubon verregaand personaliseerbaar met de naam van de ontvanger, een persoonlijke boodschap en op maat gemaakt van jouw bedrijf met logo of zelfs in jouw corporate design. Ook onze tastbare geschenken kunnen gepersonaliseerd worden met logo en/​of een persoonlijke boodschap.

Daarbovenop bieden we het ultieme keuzeconcept aan: Kadonation Smile. Hiermee geef je keuzevrijheid in alle eenvoud. Samen stellen we een geschenkaanbod samen dat past bij je budget. De ontvanger kiest daarna discreet zijn of haar droomgeschenk op een geschenkwebsite die helemaal gepersonaliseerd is met je logo, bedrijfskleuren én persoonlijke boodschappen.

Uiteraard voldoen onze geschenken aan alle voorwaarden om te genieten van het gunstig wettelijk kader zoals in deze blog beschreven werd.

Kadonation Select

Naast de Kadonation geschenken, hebben we ook een alles-in-één-geschenkplatform ontwikkeld voor mensgerichte bedrijven: Kadonation Select. 

Met ons intuïtief platform schenk je honderden geschenken in minuten, in plaats van uren. Boost je sales & loyaliteit door iedereen te betrekken. En automatiseer je het geschenk- en beloningsbeleid op automatische piloot.

Ontdek Kadonation Select

Alle wettelijke bepalingen graag in een handig overzicht?