Terug naar overzicht
Nieuws & updates

Dit is het ondernemersverhaal van Fabrice van Kadonation

Door Isabel
28 jul 2022

Gestart als idee om samenleggen voor een groepscadeau makkelijk te maken, groeide Kadonation op enkele jaren tijd uit tot  één van de snelstgroeiende bedrijven in België. Ergens onderweg maakten we doelbewust een pivot naar de B2B-markt, en bieden we met Kadonation Select nu vooral een innovatief platform aan voor personeelsgeschenken en ‑attenties.

Maar hoe kwam Kadonation tot stand? Welk verhaal gaat er schuil achter het groeipad dat we intussen aflegden? Dat ontdek je in deze blog!

Sorry, te jong”

We keren even terug naar het jaar 2013, niet louter het grand-cru jaar waarin twerking” voor het eerst in de betere woordenboeken verscheen. Guitige student Fabrice Guillermin besloot bijvoorbeeld ook om op zijn 18e een bijbaantje te zoeken bij een Gents IT-bedrijf. Hij contacteerde prompt 35 IT-bedrijven, en kreeg net zo vaak te horen dat hij meer dan welkom was om in zijn derde jaar stage te lopen, maar nu nog te jong was. Uiteindelijk mocht hij bij één van die bedrijven (schoolonline) toch eens op gesprek. Hij kon meteen beginnen, en was er de jongste medewerker ooit. 

Drie maanden later kiest Fabrice voor een andere koers: hij wil zijn eindwerk uit het middelbaar commercialiseren. Met dat eindwerk had hij eerder de Rotary Techno Awards gewonnen, een bekroning voor het beste eindwerk in de streek. Al snel bleek dat niet zo eenvoudig als gedacht. De markt stond bol van de concurrentie, waaronder grote namen als Windows.

En toen ging er een lampje branden

Niet veel later kwam Fabrice tijdens een toevallige zoektocht op het web het woord Group buying” tegen. Het zaadje was geplant. Fabrice dacht spontaan aan de problemen die iedereen ondervindt bij het samenleggen voor groepsgeschenken. Er moet telkens iemand geld voorschieten, met het risico nadien achter dat geld te moeten aanhollen – of het nooit meer terug te zien. 

Bovendien moet er altijd één iemand het geld beheren, en gebeurt dit nooit op een overzichtelijke manier. Op het laatste moment moet iemand zich dan nog opofferen om een cadeau te gaan kopen. Fabrice rook zijn kans.

De geboorte van Kadonation’s groepscadeau

Enig denkwerk, tijd en energie later was het online platform Kadonation geboren. De organisator’ van een groepsgeschenk maakt snel, eenvoudig en gratis een Kadonation groepscadeau aan. Daarna nodigt hij of zij alle vrienden uit. Zij ontvangen een linkje naar de pagina, en kunnen online met hun favoriete betaalmethode bijleggen. Et voilà: de gelukkige kan iets leuks naar keuze kopen bij intussen ruim 1000 winkels.


Een echt ondernemersavontuur

Kadonation op de markt brengen was – hoe kan het ook anders – geen sinecure. Zowel financieel als technisch en op marketingvlak stond Fabrice voor heel wat uitdagingen. Gelukkig kon hij rekenen op iMinds met hun iStart.light-programma. Kadonation verwierf intussen ook haar eerste naamsbekendheid, dankzij de nominatie door Ghentrepreneur voor de Gentse Studentondernemer 2016

De grootste moeilijkheid bevond zich op financieel niveau: de mogelijkheid om het geld van derden te bewaren. Hiervoor beruste Fabrice op ARTEpreneur. Deze studentencoöperatie bracht de nodige financiële kennis, en een oplossing voor alle complexe boekhoudkundige zaken. ARTEpreneur werd in goede banen geleid door Jelle Van Roosbroeck, en hij was het die Fabrice coachte. Samen stelden ze uiteindelijk een financieel plan op voor Kadonation. Dus deed Fabrice hem een voorstel dat hij niet kon weigeren: samen Kadonation oprichten, als ze het nodige geld zouden ophalen. Op 30 november 2016 was het zover: Kadonation werd boven de doopvont gehouden.

Een gat in de markt vinden doet snel groeien

Begin 2017 rondt Kadonation haar eerste grote kapitaalronde af, en staat het op eigen benen als nv. Diverse ervaren ondernemers investeren niet enkel financieel, maar stellen ook hun kennis en netwerk ter beschikking. Kadonation komt opnieuw in een stroomversnelling terecht.

De Kadonation Cadeaubon wordt niet veel later ook apart aangeboden, zonder dat je daarvoor samen moet leggen. Dat blijkt een schot in de roos, ook als personeelsgeschenk: uit ons onderzoek rond personeelsgeschenken zou later blijken waarom. 

En dus wordt de B2B-markt verder verkend, en groeit Kadonation als kool. Kadonation Select ziet in 2020 het levenslicht. Dat innovatief platform helpt bedrijven om snel en eenvoudig een beleid voor personeelsgeschenken en attenties op te zetten. De tool bundelt geschenkbeheer, uitgavenbeheer en facturatie in één oplossing, en ontzorgt zo HR-professionals en bedrijfsleiders.

Het snelst groeiende digital commerce-bedrijf in België

En dat loonde: in november 2021 werd Kadonation in Deloitte’s Fast 50 gekroond tot snelstgroeiende Digital Commerce-bedrijf van België, en derde snelstgroeiende techbedrijf van België tout court. Met een omzetgroei van maar liefst 5.629% in de voorbije vier jaar. Al blijft Fabrice bescheiden, en dankt hij in de eerste plaats het team voor die prestatie:

Door volop de kaart van technologie te trekken, groeien we sneller dan de concurrentie. Ons doel is bedrijven helpen om van waardering de normaalste zaak ter wereld te maken. Die ambitie kunnen we enkel waarmaken als we die gedachte ook intern uitdragen. Onze groei is dan ook de verdienste van ons team. Zonder hun harde werk en enthousiasme stonden we vandaag nooit zo ver.”

A fun trip down memory lane, al kijken we niet enkel over onze schouder. Ook in de nabije toekomst blijven we fel investeren in het platform Kadonation Select, om bedrijven te helpen bouwen aan een cultuur van waardering en erkenning. 

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!