Last van Monday of Tuesday blues? Dat verdwijnt direct met een fijn compliment! De complimenten-fans bij Kadonation geven tips over hoe je het verrassend kan aanpakken. Op 1 maart (complimentendag) en natuurlijk ook op alle 364 andere dagen van het jaar.
Die collega die altijd voor je klaarstaat met raad en daad. Je baas die je ongelofelijk steunt. De buurman die je helpt voordat je het zelfs nog maar gevraagd hebt. Die fijne vriendin die je uit je dagelijkse train-train trekt en leuke activiteiten met je doet. Als je er even over nadenkt, zijn er honderden redenen om complimenten te geven.
Daarom doet een compliment zo goed
Met een goed gekozen compliment boost je het geluksgevoel en het zelfbeeld van de ontvanger. Een compliment genereert immers de aanmaak van dopamine in de hersenen en hierdoor krijg je een blij, positief gevoel. Een compliment verbetert ook de prestaties op het werk en verhoogt de verbinding met anderen, en dat heeft een positief effect op de sociale interactie.
Ook als complimenten ‘gever’ doe je je voordeel: het knuffelhormoon oxytocine en het gelukshormoon serotonine komt vrij in je hersenen.
De kunst van het complimenten geven: een ‘goed’ compliment
- Is specifiek
- Is speciaal geformuleerd voor die persoon
- Is oprecht
- Gaat over iemands gedrag
- Geeft aan wat het effect is van het gedrag
Gewoon doen dus! Maar hoe pak je het aan? Wij zetten een paar originele ideeën op een rij:
Een handgeschreven dankjewel
Van een dankjewel krijgen mensen vleugels! Nu er veel digitale communicatie is, is een handgeschreven dankjewel-briefje weer heel bijzonder. Met een klassiek kaartje bijvoorbeeld, maak je gegarandeerd indruk. De onverwachte mondelinge complimenten tellen natuurlijk ook mee. Je waardering persoonlijk uitspreken is heel krachtig.
Een (stiekem) complimenten post-itje
Post-its hebben een stapje voor op andere papiertjes, omdat ze zulke vrolijke kleuren hebben. Je schrijft er een krachtige, persoonlijke boodschap op, en je kleeft ze op een verrassende plaats. Dat kan op een opvallende plek zijn, type in het midden van het prikbord van je team, of net op een meer persoonlijke plaats zoals de lunchtrommel of de tas van je collega. En kan je je boodschap niet kwijt op één briefje, dan gebruik je gewoon het hele stapeltje.
Digitale pluimen
Werk je veel thuis, wil je een collega bedanken die op een andere locatie werkt of zie je je vrienden en familie door omstandigheden wat minder? Dan zijn digitale complimenten een mooi alternatief. Er bestaan leuke oplossingen, bijvoorbeeld een digitale wall of fame waarmee je je waardering uit.
Scheurbriefjes vol complimenten
Je kent ze wel, die scheurbriefjes die in de supermarkt hangen waarop je het telefoonnummer van een babysit, bijlesgever of hondenwandelaar vindt. Die format kan je ‘hergebruiken’. Op de briefjes schrijf je korte complimenten. Hang het geheel op en laat iedereen het juiste compliment geven aan de juiste persoon. Zo stimuleer je je medewerkers om elkaar op speelse wijze te bedanken en te complimenteren. Peer-to-peer waardering werkt versterkend en verbetert de werksfeer!