Terug naar overzicht
Cultuur & HR

Werkgeluk, hoe begin je er aan?

Door Isabel
28 jul 2022
Clap along if you feel like a room without a roof
(Because I’m happy)
Clap along if you feel like happiness is the truth
(Because I’m happy)

Deze oorwurm van Pharrell Willliams ken je vast en zeker. En wist je ook dat 20 maart de Internationale Dag van het Geluk is? Maar geluk, wat is het, wat doet het en door wat wordt het gedreven? En hoe werk je samen met je collega’s aan werkgeluk?

Het Vlaams Instituut Gezond Leven bundelde alle wetenschappelijke inzichten rond geluk in de Geluksdriehoek.’ 

GL-geluksdriehoek-rgb

Dat model biedt een mooie uitvalsbasis om geluk nog beter te begrijpen. Geluk bestaat volgens de driehoek uit drie bouwblokken die alle drie even belangrijk en met elkaar verbonden zijn: 

  • Je goed omringd voelen, dat zijn de relaties om je heen. Kan je rekenen op je omgeving en geef je voldoende steun terug.
  • Je goed in je vel voelen, dat is het emotioneel welbehagen. Heb je interesse in het leven en beleef je er plezier aan?
  • De mogelijkheid om jezelf te zijn, dit gaat over zelfaanvaarding. Het is een onmisbare stap om zelf richting te geven aan je leven, los van de sociale druk.

Er zijn ook externe factoren die impact kunnen hebben op je geluk, waar je zelf geen invloed op hebt. Die worden verbeeld door de oranje bol in het model, waar de driehoek een beetje op gekanteld staat. Voorbeelden hiervan zijn je financiële situatie of je gezondheid. 

Geluk op het werk 

Je gelukkig voelen’ is gelukkig’ iets wat je voor een stuk zelf kunt beïnvloeden en dat laat de geluksdriehoek zien. En wat is er fijner om dit ook toe te passen op je werk, samen met je collega’s? Hier zijn een paar leuke tips om dynamieken op gang te brengen die de sociale relaties in de werkomgeving versterken:

  • Buddysystemen vind je in heel wat omgevingen. Bij het duiken bijvoorbeeld, of in de zorg. Misschien werkt het principe ook wel in jouw team? Buddy’s bespreken één op één ideeën, onzekerheden of knelpunten. Je krijgt ondersteuning, aanmoedigingen en uitdagende vragen. Door dit soort gesprekken krijg je ook nieuwe ideeën. En dat gebeurt ook bij je collega-buddy.
  • Teamvergaderen, digitaal of fysiek, we doen het allemaal. Start je meeting of beëindig ze met een speciaal moment waarop elke collega (als die wil) iets kan delen, los van het werk.
  • De mens is een gewoontedier. Een meeting? Als ze niet digitaal is, dan neem je al snel die oude, vertrouwde meetingroom. Waarom niet samen met je collega’s bewust gebruikmaken van verschillende ruimtes? En daarbij ook locaties benutten die een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning toelaten. Informele gesprekken gedijen veel beter in deze omgevingen.
  • Een tijdelijke hype? Of een blijvertje? Wat ons betreft, het laatste. Wandelvergaderen kent heel wat voordelen. Je werkt niet alleen je agenda af in de buitenlucht (hoera, 10.000 stappen). Door de lichaamsbeweging komen persoonlijke verhalen sneller naar boven en kan je gemakkelijker connectie met je collega’s maken. 
  • Teambuiding. Een golden oldie, denk je vast. Lekker eten en drinken. Een actieve teambuilding organiseren, daarbij rekening houdend met de fitheid en wensen van diverse groepen, zorgt ervoor dat collega’s zich gemakkelijker deel voelen van het grotere geheel. Go, go, go! Kijk maar even rond, er zijn ongelofelijk veel originele actieve teambuildings op de markt, ook in een digitale vorm. 
  • Wanneer collega’s vaak thuiswerken of op afstand werken, kan je niet-werkgerelateerde (online) ontmoetingsmomenten organiseren. Ideaal om ervaringen uit te wisselen en informeel met elkaar te praten in een kleinere groep. Het versterkt de sociale relaties en net dat is een bron van geluk op het werk.
  • Zet je blik ruimer dan je eigen team. Je bent van hr’, van sales’ of van het atelier’. Breder elkaar opzoeken, elkaars uitdagingen kennen en met elkaar verbinden heeft alleen maar voordelen. Voor de organisatie en voor je werkgeluk. Kijk ter inspiratie even naar dit geweldig filmpje

De Internationale dag van het geluk’ op 20 maart is misschien wel het perfecte moment om samen met je collega’s stil te staan hoe je aan geluk op het werk kan werken. En omdat het zo belangrijk is, is er ook de internationale Week van het Werkgeluk.


Iemand een cadeau geven, versterkt de onderlinge band. En als dat cadeau van je werkgever komt, welk personeelsgeschenk maakt werknemers dan gelukkig?

Vers van de pers. Wij van Kadonation deden een grootschalige enquête bij meer dan 1.000 werknemers. En wat blijkt? Geluk op de werkvloer hangt nauw samen met het
krijgen van waardering op persoonlijke momenten. Waar kerst en nieuwjaar gevestigde waarden zijn voor een bedrijfsgeschenk, staan belangrijke privé-gebeurtenissen zoals verjaardagen, het huwelijk, of geboortes minder op de radar van werkgevers. 36% van de respondenten gaf aan graag een attentie te willen ontvangen op verjaardagen, maar slechts 1 op 10 krijgt die ook effectief.

Werknemers krijgen liefst.. een cadeaubon!
Het meest populaire cadeau is de cadeaubon. Maar liefst 7 op 10 Belgische respondenten geeft aan bij voorkeur een cadeaubon voor verschillende winkels te ontvangen. Het grootste voordeel van zo’n cadeaubon is dat hij besteed kan worden zoals de werknemer zelf wil, zo blijkt uit het onderzoek.

Meer info over de Kadonation Cadeaubon

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!