Terug naar overzicht
Geschenkinspiratie
Cultuur & HR

Verjaardagen: over de geschiedenis, tradities en verjaardagscadeaus

Door Isabel
28 jul 2022

ver·jaar·dag (de; m; meervoud: verjaardagen): dag waarop iemands geboorte (of iets anders) een aantal jaren geleden is”. Dat zegt de dikke Van Dale. Maar wat zeggen wij? De dag waarop je verjaardagscadeaus, taart en kaartjes ontvangt om te vieren dat je opnieuw een jaartje ouder geworden bent. Maar waar komen die cadeaus, taart en kaarsjes vandaan? Vieren ze overal een verjaardag? En sinds wanneer?

De Westerse geschiedenis van de verjaardag

Lang leve de farao

Om een verjaardag te vieren heb je uiteraard een kalender nodig, en deze dateert van de Oudheid. De Egyptenaren zouden begonnen zijn met het vieren van de verjaardag van de farao. Ze vierden eigenlijk niet de geboortedag van de farao, maar de dag waarop deze gekroond werd. Deze gewoonte werd overgenomen door de Grieken die de verjaardag van de Goden vierden. Het waren ook de Grieken die de verjaardagskaarsjes introduceerden. De kaarsen maakt deel uit van een ritueel waarbij ze gebruikt werden om de demonen weg te jagen.

En vervolgens waren het de Romeinen met hun kalender die de verjaardag van de gewone man begonnen te vieren. En ik zeg bewust man, want de verjaardagen van de vrouwen werden pas vanaf de 12e eeuw (!) gevierd.

Met de val van het Romeinse Rijk ging ook de verjaardagtraditie verloren. Tijdens de Middeleeuwen beschouwde de Kerk het verjaardagsfeest als een heidense traditie. Pas in de 4e eeuw n.C. werden verjaardagsfeestjes aanvaard. Hoera! 

Kinderfeestjes en kaarsen

In de 17e eeuw voerden de Duitsers het Kinderfeste in. Ouders organiseerden kinderfeestjes om de verjaardag van hun kinderen te vieren. Bij deze kinderfeestjes deed de verjaardagstaart mét kaarsjes haar intrede. Hier ontstond de traditie van een kaarsje per jaar. Maar de Duitsers voegden altijd een extra kaarsje toe om de hoop op een volgend jaar te symboliseren.

En wat in de rest van de wereld?

Een verjaardag vieren doen ze niet overal op dezelfde manier. Denk maar aan de Mexicaanse piñata of de met boter ingesmeerde neuzen in Canada. In Vietnam worden alle verjaardagen op één en dezelfde dag gevierd, namelijk Tet, nieuwjaarsdag. In zowel Noord- als Zuid-Korea vieren ze de eerste verjaardag 100 dagen na de geboorte.

Deze Koreaanse verjaardagstraditie ontstond omdat in het verleden pasgeboren baby’s vaak niet ouder dan 100 dagen werden. Tijdens het verjaardagsfeest worden rijstgebakjes uitgedeeld die door minstens 100 gasten moeten opgegeten worden om geluk te brengen. Zijn er geen 100 gasten aanwezig? Dan worden de rijstgebakjes bij mensen thuis of ergens anders bezorgd.

In sommige landen wordt naast de verjaardag ook de naamdag gevierd. Jouw naamdag komt overeen met de gedenkdag van de heilige waarvan jouw naam komt of afgeleid wordt. Op die manier vier je twee keer feest!

Over verjaardagscadeaus

We hadden het hiervoor al over het verjagen van demonen op de verjaardag. De Grieken joegen de kwade geesten bij de jarige weg door middel van kaarsen. Maar doorheen de tijd werden voorwerpen geschonken aan de jarige zodat deze zich kon beschermen tegen de demonen. En tadaaaa, daar waren de verjaardagscadeaus. Wij geloven ondertussen niet echt meer in kwade geesten en demonen, maar verjaardagscadeaus zijn wel nog steeds welkom!

Een medewerker verrassen en FEESTvarken vzw steunen? Bij ons kan dat!

Wat doet er meer plezier dan een medewerker op deze bijzondere dag te laten weten dat je aan haar / hem denkt door de jarige te verrassen met een cadeautje? Beslis je als bedrijf om dit waardevolle moment niet ongemerkt voorbij te laten gaan, dan heb je zeker een streepje voor.

We merken dat best wel wat bedrijven deze stap niet durven te zetten. Uit angst om een medewerker te vergeten. En daar hebben we bij Kadonation iets op bedacht, onze Happy Birthday service’. Een automatische service waarop wij, geheel naar jouw wensen, de medewerker met een digitale Kadonation Cadeaubon op zijn verjaardag verrassen. Daarnaast hebben we een verjaardag stappenplan mét checklist opgesteld waarmee we je graag op weg helpen. 

En wat meer is, per € 500 Kadonation Cadeaubonnen voor deze gelegenheid, storten we € 1 aan FEESTvarken vzw. Een vzw die zich inzet voor kinderen in armoede, omdat elk kind een fijne verjaardag verdient.

Geven wordt leuk. Eindelijk. 

Aan het popelen om van geven een gemak te maken? 
We nemen het je niet kwalijk.