Terug naar overzicht
Cultuur & HR

HAPPY BIRTHDAY
Waardeer je medewerkers op hun verjaardag

Door Mathilde Van Vaerenbergh
12 feb 2024

Als organisatie sta je vandaag voor heel wat nieuwe uitdagingen. Je werkvloer is diverser dan ooit, met verschillende generaties die elk hun wensen en voorkeuren hebben. Bij heel wat bedrijven staan werkgeluk, waardering en erkenning van medewerkers daarom hoog op de prioriteitenlijst. Want wie waardering krijgt, wordt gelukkiger.

Waarom op verjaardag waarderen?

Uit de bevraging van meer dan 2.000 werknemers in België en Nederland blijkt dat waardering krijgen van je werkgever op persoonlijke momenten hoog scoort. En wat is er persoonlijker dan je verjaardag? Op die dag wens je als jarige alle aandacht, ook op je werkplek. Vier op de tien medewerkers hoopt op waardering van hun werkgever op deze dag. Jongere medewerkers vinden het zelfs nog belangrijker.

Neem je als bedrijf verjaardag’ op als een van de waarderingsmomenten in de employee journey, dan heb je gegarandeerd een streepje voor. En met de juiste tools zorg je zonder moeite voor het juiste geschenk, zonder iemand te vergeten.

Wij zijn een heel divers bedrijf. Een one size fits all verjaardagscadeau’ is daarom heel moeilijk. Want wij willen iedere medewerkerzijn favoriete cadeau geven. We leerden Kadonation Select dan ook op het ideale moment kennen.”

Anouk Catteeuw, Community manager bij Bavet

Stappenplan: hoe begin je er aan?

  1. Bepaal het budget: Welk geschenk je geeft, wordt uiteraard bepaald door het budget dat voor iedere medewerker is voorzien. Uit eigen data blijkt dat de gemiddelde waarde van een verjaardagsgeschenk binnen de werksfeer € 30 is. Zorg er wel voor dat je totaal budget toereikend is om echt iedere medewerker op een gelijke manier te waarderen. En maak meteen komaf met eventuele wildgroei over locaties en departementen heen. En zelfs al is het budget beperkt, dan kan je alsnog met een kaartje en je warme wensen het verschil op die dag maken.

  2. Bepaal het geschenk: Het droomgeschenk? Vijf op tien jarige medewerkers wenst verrast te worden met een cadeaubon. Drie op tien jarigen zijn blij met een fysiek geschenk, voeding of iets van drank. Met een veelzijdige cadeaubon schenk je de ontvanger de absolute keuzevrijheid. Zo geef je zeker het juiste geschenk en belandt je geschenk niet achteraan in de kast of op zolder. Geef je op deze heuglijke dag liever een tastbaar geschenk, vraag dan zeker de directe collega’s om tips. Zo vermijd je een geschenk dat minder in de smaak valt.

  3. Betrek de collega’s: Het geschenk is slechts de drager van de boodschap. Betekenisvolle geschenken geef je door ze te verrijken met wensen van collega’s. De warme woorden van de collega’s raken zeker het hart van de jarige. Een kaartje laten rondgaan op kantoor is in deze tijd van hybride werken minder handig. Een digitale oplossing is dan ook onmisbaar. Digitaal is sneller, efficiënter en duurzamer. Bovendien biedt het de mogelijkheid om videoboodschappen toe te voegen.*

  4. Zorg dat je niemand vergeet: Een waarderingsmoment dat voor iedere medewerker op een andere dag valt, vergt best wel wat aandacht en administratieve opvolging. Want niets is pijnlijker dan de ene collega wel verjaardagswensen over te maken en de andere collega zijn verjaardag totaal vergeten. Auch… **

  5. Feest: Bezorg de jarige een heus feestje op kantoor: versier de werkplek met de nodige attributen, zet de feesthoedjes op, zorg voor taart en verjaardagskaarsen en laat een feestnummer uit de boxen klinken. Goed voor de sfeer! En vergeet zeker je verjaardagscadeau niet te overhandigen.

* Wist je dat we bij Kadonation een Kudos-dienst opgezet hebben? Hiermee betrek je zoveel collega’s als je wenst bij het digitaal verzamelen van verjaardagswensen. 

** Bij Kadonation hebben we een tool ontwikkeld waarmee je nooit nog een collega kan vergeten. Geheel volgens de regels van de bescherming van de privacy leggen we een koppeling met je medewerkersbestand. Zo word je op de hoogte gehouden van de komende verjaardagen en stel je eventuele reminders in.

Alles-in-één-geschenkplatform

Kadonation Select is één platform om je personeelsgeschenken, kosten en facturen te beheren. In enkele klikken (of automatisch) verras je je medewerkers met gepersonaliseerde geschenken, zonder gedoe. Met Kadonation Select kies je voor elke gelegenheid uit een ruim assortiment geschenken en attenties. En het beste van alles? Het is volkomen gratis.

Ontdek Kadonation Select

Engagement

Bij Kadonation hebben we het hart op de juiste plaats. We engageren ons om zo duurzaam mogelijk te handelen en streven voortdurend naar verbetering op vlak van de 3 P’s: People, Planet en Prosperity. Voor elke € 500 aan verjaardagscadeaubonnen die je via Kadonation Select bestelt, schenkt Kadonation € 1 aan FEESTvarken vzw. Dit goede doel gaat de strijd aan tegen kinderarmoede door aan jarige kinderen verjaardagspakketten met een geschenk, feestartikelen en traktatieattributen te schenken. Zo kan de jarige een echt verjaardagsfeestje vieren!

Stappenplan graag in pdf?