Terug naar overzicht
Klantverhalen

Een persoonlijk attentiebeleid: zo pakt De Gilde Groep het aan

Door Silke
24 nov 2023

In België en Nederland worden jaarlijks meer dan honderd miljoen bedrijfsgeschenken verstuurd. Dat klinkt als een indrukwekkend aantal, en dat is het ook. Maar wat nog indrukwekkender is, is het feit dat veel van deze geschenken niet het gewenste effect bereiken.

Dat is bijzonder jammer. Vooral als je bedenkt dat talloze studies inmiddels hebben aangetoond hoe krachtig bedrijfsgeschenken kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de bekende McKinsey-studie uit 2009, waaruit bleek dat waardering en erkenning belangrijkere drijfveren zijn dan contante bonussen.

Of Forbes dat in 2021 aantoonde dat een cultuur met regelmatige beloningen – waarbij medewerkers ongeveer één keer per maand erkenning krijgen – de betrokkenheid, productiviteit en retentie van medewerkers verhoogt. Zelfs een klein geschenk kan een groot verschil betekenen voor het moreel van werknemers. Zeker als je het persoonlijk aanpakt.

Hoewel het Nederlandse De Gilde Groep met hun 30 interne medewerkers en 350 vakkrachten zeker geen klein bedrijf meer is, vinden ze net die persoonlijke aanpak enorm belangrijk. Voor hen is het namelijk een krachtig hulpmiddel om in te zetten op het aantrekken en behouden van hun medewerkers.

Maar hoe gaat die aanpak concreet in zijn werk? Is het überhaupt wel mogelijk om een attentiebeleid voor zoveel medewerkers persoonlijk te houden? En hoe rol je dit vervolgens praktisch uit? Wij spraken hierover met Marjoleine Voerman, HR Business Partner bij De Gilde Groep.

De uitdaging

De Gilde Groep specialiseert zich al sinds 1996 als uitzendorganisatie voor vakmensen in elektrotechniek en later ook voor de betonbouw en prefab. Het is voor hen een lastige zoektocht om de juiste vakkrachten te vinden in Nederland, dus zoeken ze ook in breder Europa naar geschikt talent. Ze blijken hier, dankzij hun persoonlijke aanpak, erg goed in te zijn.

In een tijd waar zo goed als alles online gebeurt, is het voor ons juist nóg belangrijker geworden om in te zetten op het persoonlijke contact.” – Marjoleine

Dat het er aangenaam werken is, wordt mooi geïllustreerd: Op een gegeven moment waren er een aantal medewerkers die bij een andere opdrachtgever aan het werk konden. Ze keerden echter na een tijdje terug, naar eigen zeggen omdat het werk hier beter geregeld is en het fijner werken is. Uiteraard hebben we ze terug in onze armen gesloten, want zo’n compliment is eigenlijk het grootste dat je kan krijgen”, lacht Marjoleine.

In een tijd waar zo goed als alles online gebeurt, is het voor ons juist nóg belangrijker geworden om in te zetten op het persoonlijke contact. Zo zetten we sterk in op de begeleiding bij onze projecten, alsook reizen we regelmatig naar het buitenland om de vinger aan de pols te houden bij onze externe rekruteringspartners.

Ook op het attentiebeleid wil Marjoleine een persoonlijke stempel drukken: Wij zijn één grote familie, en dat is goed, want je bent meer dan alleen een werknemer. Je komt wel naar je werk, maar je privépersoon met gevoelens en gedachten is ook altijd mee. En daar willen we de juiste persoonlijke aandacht voor hebben binnen ons attentiebeleid.

Dat was niet altijd even gemakkelijk, aangezien hun zoektocht naar geschikte geschenken vroeger via zoekmachines verliep. Door de enorme hoeveelheid zoekresultaten, zagen we door de bomen het bos niet meer. Je blijft maar filteren en verder klikken en voor je het weet ben je uren verder. Het was zeker geen oplossing voor op lange termijn.”

De oplossing

Er was duidelijk nood aan een duurzame, efficiënte oplossing. Het geschenkplatform van Kadonation kwam als geroepen, het doordachte aanbod per moment en de mogelijkheid tot doorgedreven personalisatie waren doorslaggevende factoren.

De persoonlijke betrokkenheid en de service die jullie bieden is echt fantastisch. Waar wij zelf ook voor staan, dat ervaren we bij Kadonation ook, en dat vinden we heel fijn.” – Marjoleine

Afgelopen jaar hebben we ons echt vergist in de hoeveelheid tijd die we kwijt waren door het zelf organiseren van onze eindejaarsgeschenken. Ik denk dat we met 15 medewerkers een hele middag bezig waren om 400 tassen te vullen. Heel leuk voor de groepssfeer, maar het kostte ons een hele hoop tijd en geld, ook aan voorbereiding en het inkopen van al het materiaal. Hierdoor wisten we: volgend jaar moet het anders. Dus gebruiken we nu Kadonation Select om ons attentiebeleid te ondersteunen. Alleen al voor onze eindejaarsgeschenken is dit een besparing van ongeveer 1000 euro.”

De Gilde Groep probeerde Kadonation Select uit als proefproject voor Sinterklaas, en dat beviel hen goed. Daarom besloten ze om onder andere ook de verjaardag van hun medewerkers via het platform te vieren. Om voor meer verbondenheid met de organisatie te zorgen, wordt de Kadonation Cadeaubon bij elke verjaardag vergezeld door een persoonlijke videoboodschap van hun manager. Video’s die intussen bijna populairder zijn geworden dan het verjaardagsgeschenk zelf. Zo bewijst De Gilde Groep dat het geschenk slechts de drager is van de boodschap en de persoonlijke waardering die ze willen overbrengen.

Het gaat ons vooral om het idee dat de medewerker weet dat zijn of haar manager de moeite heeft genomen om hierover na te denken. Je wordt even écht in het zonnetje gezet op een persoonlijk moment. Waarom de manager in plaats van de bedrijfsleider? De manager kent zijn of haar teamleden beter en staat nog dichter bij hen, en dat maakt het nog persoonlijker.”

Het resultaat

Marjoleine: De medewerkers kijken intussen reikhalzend uit naar de videoboodschap die ze zullen ontvangen op hun verjaardag, naast natuurlijk het cadeau.” Die video wordt dan ook vaak met z’n allen bekeken, tot groot jolijt van de jarige en het team errond. En zo wordt elke verjaardag een feestje!

Het is alvast duidelijk dat de videoboodschap een prominente plaats inneemt in het persoonlijke attentiebeleid van De Gilde Groep. En die persoonlijke aanpak merken ze ook op bij Kadonation. De persoonlijke betrokkenheid en de service die jullie bieden is echt fantastisch. Waar wij zelf ook voor staan, dat ervaren we bij Kadonation ook, en dat vinden we heel fijn.”, aldus Marjoleine. Bedankt voor de mooie woorden!

We helpen je graag verder

Wil je zelf ook je attentiebeleid persoonlijker maken én gemakkelijk uitrollen in je hele bedrijf?